Basiscursus cognitieve gedragstherapie kinderen en jeugd (100 punten)
De cursus bestaat uit twee delen: INLEIDING (30 punten) en VERDIEPING (70 punten). Beide onderdelen zijn verplicht.
INLEIDING
Inhoud
Deze cursus vormt de basis voor de opleiding tot gedragstherapeut en is speciaal ontwikkeld voor cursisten die met kinderen en jeugdigen werken. DVD-materiaal en casusvoorbeelden zijn zowel op volwassenen als op kinderen en jeugdigen gebaseerd. Veel aandacht wordt besteed aan het oefenen van de leertheoretische technieken, waarbij gestart wordt met de oorspronkelijke doelgroep (volwassenen) en daarna de specifieke toepassing daarvan bij kinderen, jeugdigen en gezinnen wordt besproken. De fasen van het gedragstherapeutisch proces vormen de leidraad voor deze cursus.
Doelstelling
De cursisten worden geacht aan het eind van deze inleidende basiscursus voldoende thuis te zijn in de leerprincipes, zodat zij deze kunnen herkennen in de problematiek van de cliënt. Zij kunnen de informatie over de problematiek ordenen en weergeven in een holistische theorie. Met behulp van functie- en betekenisanalysen kunnen zij een gefundeerde probleemkeuze maken en een behandelplan opstellen. Tevens leren de cursisten basisinterventies toepassen. Ruime aandacht wordt besteed aan de gedragstherapeutische basisvaardigheden motivering en gespreksvoering.
Werkwijze
In deze inleidende basiscursus ligt het accent op de theoretische en technische principes van de gedragstherapie. De cursusonderdelen zijn praktijkgericht, er wordt veel gewerkt met rollenspelen en oefeningen. De cursisten leren om zowel de technieken (vaardigheden) te kunnen toepassen alsook een goede therapeutische attitude en relatie te kunnen hanteren. Er wordt van de cursisten verwacht dat zij opdrachten kunnen uitvoeren in hun klinische praktijk en daarover kunnen rapporteren (casuïstiekinbreng) tijdens de cursusbijeenkomsten.
Door het opzetten en uitvoeren van een zelfmodificatieprogramma worden de cursisten snel wegwijs in de diverse fasen van het gedragstherapeutisch proces. Iedere bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de verschillende onderdelen van zo'n programma. Door het observeren van het eigen gedrag, het maken van een analyse, het omschrijven van behandelingsdoelen en de daarbij behorende behandelingstechnieken wordt inzicht gegeven in het proces dat iedere hulpverlener meemaakt. Gezien het korte tijdsbestek waarin dit proces plaatsvindt, betekent dat het leereffect een aanzet geeft tot beginnend inzicht in het gedragstherapeutisch handelen.
De cursisten bereiden de cursusbijeenkomsten voor door:
- Het bestuderen van de literatuur
- Het maken van huiswerkopdrachten
- Per toerbeurt een korte presentatie te verzorgen
- De stappen van de zelfmodificatieprocedure uit te voeren
De cursusbijeenkomsten omvatten
- Het voor- en nabespreken van de huiswerkopdrachten
- Bespreking van de literatuur n.a.v. een korte presentatie door cursisten
- Uitleg van de theorie door de docent, veelal visueel ondersteund (video / DVD)
- Veel praktische oefeningen met betrekking tot de verschillende onderdelen van het gedragstherapeutische proces. Hierbij wordt gebruik gemaakt van demonstraties, interactieve discussies en rollenspelen. Er wordt geoefend aan de hand van concreet praktijkmateriaal van de cursisten.
VERDIEPING
Inhoud
Het vertrekpunt in deze Verdiepende cursus is de cognitief gedragstherapeutische behandeling van volwassenen. Vanuit deze basis wordt de specifieke toepassing bij kinderen, jeugdigen en hun gezinnen uitgebreid toegelicht en geoefend.
De cursusonderdelen zijn praktijkgericht, er wordt veel gewerkt met rollenspelen en oefeningen. De cursisten leren om zowel de technieken (vaardigheden) te kunnen toepassen alsook een goede therapeutische attitude en relatie te kunnen hanteren. Er wordt van de cursisten verwacht dat zij opdrachten kunnen uitvoeren in hun klinische praktijk en daarover kunnen rapporteren (casuïstiek inbreng) tijdens de cursusbijeenkomsten. Het oefenmateriaal bestaat uit casuïstiek over zowel volwassenen als kinderen en jeugdigen.
Gestart wordt met het opfrissen van de theorie van de cognitieve gedragstherapie, het opstellen van een functie -en betekenisanalyse en holistische theorie. Vervolgens komt een breed scala van gedragstherapeutische interventies aan bod. De docent illustreert de toepassing van deze interventies en technieken op concrete en pragmatische wijze. Er is ruime aandacht voor de behandeling van angst- en stemmingsstoornissen. Tevens komt aan bod mediatietherapie bij ADHD en ASS, gedragstherapeutische speltechnieken, oplossingsgerichte methodieken, behandeling van gedragsstoornissen en agressie en de behandeling van trauma. Bij alle onderdelen zullen specifieke interculturele aspecten aandacht krijgen en besproken worden.
De cursisten maken kennis met actuele protocollen, maar leren ook kritisch en creatief met protocollen om te gaan, zodat de cliënt met zijn systeem en eigen cultuur centraal staat en uitgangpunt is voor de keuzen die worden gemaakt in het gedragstherapeutisch proces.
Doelstelling
De cursisten worden geacht aan het eind van deze verdiepende basiscursus voldoende thuis te zijn in het toepassen van het cognitief gedragstherapeutisch proces en voldoende kennis te hebben van een aantal basale cognitief gedragstherapeutische methodes om, onder supervisie, op verantwoorde wijze cognitieve gedragstherapieen van middelmatige zwaarte te kunnen uitvoeren.
Werkwijze
De cursisten bereiden de cursusbijeenkomsten voor door:
- Het bestuderen van de literatuur
- Het maken van huiswerkopdrachten
- Per toerbeurt een korte presentatie te verzorgen
- Casuïstiek te beschrijven van een eigen cliënt : de cursisten dienen tijdens de cursus een cliënt te behandelen waarbij zij de verschillende stappen van het gedragstherapeutisch proces doorlopen
De cursusbijeenkomsten omvatten:
- Het voor- en nabespreken van de huiswerkopdrachten
- Bespreking van de literatuur n.a.v. een korte presentatie door cursisten
- Uitleg van de theorie door de docent, veelal visueel ondersteund (video / DVD)
- Veel praktische oefeningen met betrekking tot de verschillende onderdelen van het gedragstherapeutische proces. Hierbij wordt gebruik gemaakt van demonstraties en rollenspelen. Er wordt geoefend aan de hand van concreet praktijkmateriaal van de cursisten.
- Voortgang van de eigen casus wordt besproken in subgroepen.
Docent
Charlotte Nuhoff- den Hollander is GZ-psycholoog, psychotherapeut en supervisor bij de VGCT. Daarnaast is zij zelfstandig gevestigd in Haarlem, zie de website: www.nuhoff-psychotherapie.nl
Zie hier een evaluatie van de training.