Jeugdrecht en ethiek

In de jeugdzorg moeten voortdurend moeilijke beslissingen genomen worden. Hierbij spelen ook morele en juridische vragen vaak een rol. Zoals: ‘met welke belangen moet ik nog meer rekening houden?’, ‘hoe zit het met de rechten van de ouders?’, ‘met welke wetten moeten wij rekening houden?’.

Veel morele en juridische oordelen zitten al impliciet in ons denken. Zo beïnvloeden deze ons al meer dan we door hebben. Het speelt op de achtergrond mee en is vaak gevoelsmatig. Het explicieter maken van de rechten en belangen die meespelen maakt ons oordeel scherper. Verder geeft het ons ook meer zelfvertrouwen in het maken van zeer lastige beslissingen. 

Het doel van dit vakgebied is je meer vertrouwen te geven in ethiek en wetgeving en dit ook op een natuurlijke manier mee te laten meespelen in je denken. 

Ook de relatie tussen ethiek en wetgeving is interessant. Deze beïnvloeden elkaar en zijn sterk van elkaar afhankelijk. Onder wetgeving hoort een moreel oordeel te liggen en een moreel oordeel vraagt soms om een vastlegging in de wet.