terug

06-19340492 | maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur. 

Kies een startdatum voor HGD inspiratie en/of opfrisbijeenkomsten (incompany)

Duur 2 dagen
Docent(en)
Arga Kramer
Arga Kramer

Overwegen jullie binnen de instelling meer handelingsgericht te gaan werken en willen jullie geïnspireerd worden? Of hebben jullie in het verleden een HGD cursus gevolgd en willen jullie de HGD kennis en vaardigheden weer eens opfrissen? Dan kunnen we op maat in 2 dagdelen inspiratie en/of opfrisbijeenkomsten verzorgen. In deze dagdelen staan we stil bij de uitgangspunten van HGD, nemen we de verschillende fasen van handelingsgerichte diagnostiek door en gaan we aan de slag met het HGD denkschema. Ook staan we, naar behoefte, stil bij de laatste ontwikkelen met betrekking tot diagnostiek, zoals therapeutische diagnostiek, veranderingsgericht onderzoek, de discussie rondom classificeren en hoe je bij een classificatie-vraag handelingsgericht te werk kan gaan. In de bijeenkomsten wordt veel geoefend, uitgeprobeerd en gereflecteerd: Wat doe ik al handelingsgericht? Wat zou ik in mijn diagnostiek nog meer handelingsgericht willen doen? Hoe pak ik dat aan? Welk effect heeft mijn nieuwe aanpak? 

Voorafgaand aan deze twee dagdelen is er contact met de organisatie om de twee bijeenkomsten zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen en vraagstukken uit de eigen organisatie. 

Doelen inspiratie-bijeenkomst(en): 

  • Inspireren om meer handelingsgericht te gaan/ blijven werken
  • Introductie uitgangspunten en fasen van HGD
  • Introductie in het handelingsgericht redeneren met behulp van het denkschema en visualisatie met behulp van de 3 cirkels
  • Introductie van de handelingsgerichte taal, die direct in casuïstiek, de behandelkamer en werkbegeleiding is te gebruiken. 
  • Reflectie op het handelingsgericht werken: wat doen we al en wat willen we meer gaan doen? 


Doelen van de opfris bijeenkomst(en): 

  • Opfris van kennis en kunnen toepassen van de fasen en uitgangspunten.
  • Kennis over wat er nieuw is in de HGD en in het nieuwe boek is toegevoegd, bijvoorbeeld veranderingsgericht onderzoek, therapeutische diagnostiek en het stroomschema bij een vraag naar een classificatie en hoe dit te gebruiken in de praktijk.  
  • Versterken van HGD vaardigheden in het redeneren via het denkschema en visualisatie middels de 3 cirkels
  • Opfris/versterken van handelingsgerichte taal, die direct in casuïstiek, de behandelkamer en werkbegeleiding is te gebruiken. 
  • Reflectie op de vraagstukken in de eigen werkplek en organisatie en HGD;  Wat is nodig voor deze cursist(en), met deze cliënten, in deze organisatie, op dit moment?

We maken gebruik van PowerPoint, filmpjes, oefeningen, uitwisseling van ervaringen en reflectie op de eigen praktijk. Er is aandacht voor wat al goed gaat en hoe we dit behouden en kunnen leren van elkaar. En er is aandacht voor het versterken van kennis en vaardigheden. Tussen de twee dagdelen wordt een praktische toepasopdracht uitgevoerd om HGD meer in de vingers te krijgen.