terug

06-19340492 | maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur. 

Kies een startdatum voor De Denkwijzer

Prijs € 185,- incl. BTW
Duur 2 dagen
Lestijden 09:30 uur - 10:30 uur
Catering

De cursus is op 23 mei van 9:30 - 13:00 uur en op 30 mei van 9:30 - 10:30 uur

Locatie ONLINE,
Lesdata
23-05-2024
30-05-2024
Accreditaties

Accreditatie NIP K&J NVO OG Overige taken (7)
Accreditatie NIP K&J NVO OG Extra literatuur (1)
Accreditatie NIP K&J NVO OG Herregistratie. (7)
Accreditatie SKJ (ortho)pedagogen en psychologen (7)

Docent(en)
Inge Schepens
Inge Schepens
Incompany aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van nieuwe data?

Houd mij op de hoogte van nieuwe cursusdata

Bij nieuwe data ontvang ik graag een mail. Stuur mij nieuwe data

Voornaam:

Achternaam:

Email:

Aanmelden voor nieuwe data

Bedankt voor uw aanmelding. Wij houden u op de hoogte van nieuwe cursusdata.

Inhoud

'Je bent je eigen instrument', wordt vaak gezegd over professionals in de (jeugd)zorg. Dit legt veel druk op het professioneel handelen. Logisch dus dat veel professionals twijfels ervaren bij het maken van keuzes en het beslissen over een bepaalde aanpak. De Denkwijzer is een praktische tool die is ontwikkeld om professionals te helpen bij het maken van keuzes, het reflecteren op hun handelen en het verminderen van gevoelens van handelingsverlegenheid. Het instrument helpt professionals terug te blikken en vooruit te kijken op hun eigen handelen. Het is een tool die helpt bij twijfel over de juiste handelswijze en die professionals in staat stelt een gestructureerd gesprek hierover te voeren. De Denkwijzer ondersteunt professionele reflectie.

Bij reflectie zijn altijd 3 denkrichtingen aanwezig:

1. Technisch-instrumentele denkrichting: Bij deze denkrichting staan de richtlijnen, (beleids)kaders, beroeps-ethische richtlijnen, protocollen, methodieken en juridische kaders centraal. Het gaat over vragen die betrekking hebben op efficiënt en effectief werken. Vragen als: is mijn handelen toegestaan? Hoe pas ik mijn kennis toe? Weet ik genoeg? Moet ik een bepaalde keuze maken op grond van de wet, de richtlijnen of de methodiek? De Denkwijzer noemt dit: “Zo moet het!”

2. Psychologische denkrichting: Bij deze denkrichting speelt vooral de vraag of de gedachten en gevoelens een rol spelen bij het handelen van de professional en de twijfel die hij bij de keuzes ervaart. Het gaat om vragen als: Hoe helpen mijn ervaringen en overtuigingen mij? Waar zitten mijn ervaringen en overtuigingen mij in de weg? Waarom vind ik deze keuze moeilijk? Wat leer ik van mijn gevoelens en die van mijn cliënt? De Denkwijzer noemt dit: “Zo voelt het!”

3. Normatieve denkrichting: Bij deze denkrichting gaat het om de waarden en normen die een rol spelen bij het handelen van de professional. Hierbij gaat het vooral om vragen als: Welke waarden spelen een rol bij mijn handelen. Waar verschillen mijn waarden en normen van die van de cliënt? De denkwijzer noemt dit: “Zo hoort het!”

In deze training leer je hoe je de denkwijzer kunt gebruiken om professionele reflectie te stimuleren, bijvoorbeeld tijdens werkbegeleiding, supervisie, casuïstiekbesprekingen of reflectie-momenten. 

Leerdoelen

Na afloop van de training zijn de deelnemers bekend met: 

- De Denkwijzer en de stappen die zij moeten zetten

- De drie verschillende denkrichtingen en de rol van de beroepscode daarbinnen

- De signaalwoorden die horen bij de 3 denkrichtingen

Daarnaast hebben deelnemers de vaardigheden ontwikkeld om professionele reflectie te stimuleren:  

- Vragen stellen, samenvatten, doorvragen;

- Kritische en open vragen stellen;

- Het bevorderen van vertraging in het gesprek zodat verdieping kan plaatsvinden;

- Onderscheid maken tussen feitelijke, subjectieve en normatieve beweringen;

- Herkennen en benoemen van persoonlijke en professionele waarden;

- Het gesprek sturen en andere deelnemers motiveren om aan het gesprek deel te nemen

Werkwijze

Het is een interactieve cursus, met informatie overdracht van de docenten, praktische voorbeelden en uitwerkingen, doe- en toepasoefeningen.

Zelf aan te schaffen literatuur

U ontvangt de Denkwijzer gratis bij de cursus. 

Doelgroep en toelatingseisen

De training is geschikt voor jeugdprofessionals, (post-master) psychologen en orthopedagogen, en werkbegeleiders en supervisoren.

Reviews


4
Goede informatie rondom het onderwerp ethiek in het sociale domein. Stimuleert tot weer even goed nadenken over het nemen van je beslissingen en het hiernaar handelen.

3
Denkwijzer is een mooi hulpmiddel voor intervisie met collega's. De cursus had nog wel wat meer verdieping kunnen geven.